Recent Crawl/Query Rates Incorrectly Show 0.00 Items Per Second

Problem:

“Recent crawl rate” and “Recent query rate” statistics incorrectly show 0.00 items per second on the Search Administration page.

zero1

Confirmed the crawl rate from the Crawl Health Reports page.

crawlgraph

Confirmed that the number of searchable items was increasing.

Found a TON of update conflict errors (event ID 6398 and 6482) in the Application event logs.

errors

Solution:

Clear the configuration cache:

  1. Stop the Windows SharePoint Services Timer service.
  2. Navigate to the cache folder %SYSTEMDRIVE%\ProgramData\Microsoft\SharePoint\Config
  3. Locate the folder that has the “Cache.ini” file. The folder name should be a GUID.
    explorer
  4. Back up the Cache.ini file (copy and paste it into parent folder, append .bak to the filename).
  5. Delete all the XML configuration files in the GUID folder. NOTE: DO NOT DELETE the Cache.ini or the GUID folder!
  6. Edit the Cache.ini file.
  7. Replace the number in the file with a “1”. Save.
    cache
  8. Start the Windows SharePoint Services Timer service.
  9. After the XML files repopulate, confirm that the Cache.ini file in the GUID folder contains the original number.

Confirm that “Recent crawl rate” and “Recent query rate” show data.

zero

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s